Caramba ( Süt Otu) Projesi Hayata Geçirildi

22.11.2013
Caramba ( Süt Otu) Projesi Hayata Geçirildi.

İlçemizde hayvancılık hazır yem ile birlikte yonca, fiğ, mısır gibi yem bitkileri ile birlikte yapılmaktadır. Fakat bu durum şehrimizdeki hayvancılıkla uğraşan üreticilerimizin hazır yeme olan ihtiyacını hiçbir zaman kapatamamıştır.

İlçemizde tarım sektörü halen anadan babadan kalma metodlarla yapılmaktadır. Bu verimli arazileri, eski usullerle yapılan üreticiliğin yerine hem teknolojinin imkanlarından faydalanıp hem de modern tarıma uygun türler seçilerek dünya koşullarını yakalamalı hazır yem ihtiyacımızı azaltmalıyız. Bu nedenle bu açığın karşılanabilmesi için gerekli çalışmalar kapsamında caramba ( süt otu ) projemizi hayata geçirdik.

Projeyle ilçemiz için yeni bir yem bitkisi olacak carambanın ( süt otu ) ekimini, deneme çalışmaları ve tanıtımını yaparak ilçemizde caramba ( süt otu ) ekimini, arttırmak ve yem açığını kapatarak hayvan istihdamını arttırmaktır.

Caramba ( süt otu ); özellikle süt verimini arttırdığından dolayı üreticilerimiz tarafından süt otu olarak da adlandırılmıştır. Gelişmiş ülkelerde hayvancılık işletmelerinin yaygın bir yem olarak kullandıkları caramba geniş yapraklı, besin madde içereği yüksek, çok lezzetli Lollium Multiflorium'un bir varyetesi olup kışlık olarak da ekilen tek yıllık yem bitkisidir.

Son yıllarda Ege, Akdeniz ve Marmara bölgelerinde yaygınlaşan caramba üretimi, kuru et veya silajı yapılarak tüketimi ayrıca düşük ve yüksek sıcaklıklara dayanıklılığı ile yem bitkileri üretiminde önemli bir yere sahip olacaktır.

İlçemizde yoğun olarak ekilen fiğ üretimine karşılık olarak hayata geçirdiğimiz caramba projesi gerek verimiyle gerekse kaliteli yem değerleriyle çok daha cazip ve karlıdır. Buradaki asıl amaçlarımızdan birisi ise hazır-kaba yem ihtiyaçlarımızı en az indirmek ve hayvancılık istihdamını sürekli hale getirmektir.

TEKNİK ÖZELLİKLER :

EKİM : Kasım, Aralık aylarında toprağın tavda olduğu dönemlerde toprak yüzeyine dekara 5 kilogram gelecek şekilde serpme yöntemi ile atılır. Daha sonra tarak yada ızgara yardımıyla tohumun yüzeyi kaplanır.

GÜBRELEME: Tohumun ekimi ile birlikte toprağa NPK taban gübresi (3-15 ) dekara 15 - 20 kg gelecek şekilde atılır.

SULAMA : Yağmurlama sulama yöntemi ile sulanan caramba m2'ye 3 mm yağış istemektedir. Fakat bölgemizde ekim döneminde oluşan yağmurlar ilk etapta sulamayı gerektirmemektedir. Mayıstan itibaren sulama isteyen caramba 15 günde bir sulanabilir.

VERİM: Bölgemizde sulama ile birlikte 1 yılda 6-8 defa biçim yüksekliğine ulaşır. Ekimden yaklaşık 40 gün sonra ilk biçim dönemine gelen caramba bitkisi ilk biçim ile birlikte dekardan yaklaşık 2 ton ot verimine sahiptir. Daha sonraki dönemlerde yaklaşık 40 günde bir biçim dönemine gelen caramba her biçimde 2 ton yeşil ot verimine sahiptir.

BİÇİM - HASAT :
Makina, traktör, tırpan, silaj makinası ile hasadı yapılabilen caramba,aynı zamanda hayvanların tarladan yeşil olarak otlayabileceği bir mera alanı oluşturmaktadır. Biçimi yapılan bitkiyi yeşil olarak kullanabileceğimiz gibi balyası yada silajı yapılabilmektedir.

]
 
Yenişehir Mahallesi Ova Sokak No: 38 İzmit-KOCAELİ
0 (262) 322 22 60 ( Santral ) - 0(262) 332 09 26